Förstudien ”Skimmer och härvor i Viskadalen” undersökte förutsättningarna att genomföra ett konstnärsdrivet, processbaserat och tvärdisciplinärt projekt kring människors relationer och möten med Viskan. I en serie workshops samlades människors berättelser in. Studien avslutades i december 2019 och var finansierad av Boråsregionen samt Göteborgs Universitet.

Förstudien i media

assbergsraviner.jpg

WS#1

31/03/19

Under Earth Hour 2019 genomförde Marks Konstgrafiska Verkstad ett publikt evenemang där vi blev inbjudna att hålla en workshop. Inför workshoppen togs lera upp från Viskans botten. Under workshoppen – som genomfördes i skenet av stearinljus – ombads deltagarna att ur minnet gemensamt skapa en 3-dimensionell kartbild av Viskan. Deltagarnas handgripliga arbete med leran hjälpte till att locka fram berättelser om dem själva i relation till Viskan. Flera av berättelserna handlade om fysisk närkontakt med vattnet och miljön såsom paddling och simning. 

väverskansdag4.jpg

WS#2

11/05/19

Under det årligen återkommande arrangemanget Väverskans dag genomfördes en workshop i entrén mellan biblioteket och biografen i Kinna. Inför workshoppen skapades en 5 meter lång kartbild av Viskans avrinningsområde, som med hög detaljnivå visar hela systemet av åar, bäckar och sjöar. Kartan är handritad och digitaltryckt på textil. Genom att (kart)bilden inte visar städer och vägar främmandegörs det välbekanta. Denna alternativa kartbild lockar fram rika berättelser.

extendedrydal2.jpg

WS#3

15/09/19

Som del av GIBCA Extended-evenemanget ChARTerbus, arrangerat av Art Center Sjuhärad, genomfördes workshop 3, Viskan Extended. Inför workshoppen transkriberades berättelser från workshopparna 1 och 2. Utifrån detta material skapades en text bestående av associativt sammanfogade citat. Denna text lästes upp inför publiken under bussresan till Rydals museum. Väl på museet ombads publiken att på en stor kopia av den äldsta kända kartan av Viskan (från 1600-talet) rita vidare och lägga till ett vattendrag de själva upplevde att de hade en nära relation till, samt skriva ner frågor till detta vatten som om det var ett subjekt och inte ett objekt. Denna workshop generade en stor mängd intressanta och utmanande frågor till vattendrag som kommer att bearbetas vidare i kommande projekt. 

svenshögen1.jpg

WS#4

05/10/19

Deltagande i programpunkt under GIBCA Extended, inbjudna av Stationen i Svenshögen. Som del av GIBCA Extended-evenemanget ”Samtidigt i Svenshögen” genomfördes workshop 4, “Relational Waters”. Tanken med denna workshop var att pröva hur kartor liknande den som gjordes inför workshop 2 kan fungera och generera berättelser i sammanhang utanför projektet ”Skimmer och härvor i Viskadalen”. Kartbilden föreställande vattensystemet Hällungen väckte entusiasm och genererade lokala berättelser. Detta material kommer att omhändertas av kulturföreningen Stationen i Svenshögen.