Tänk om Viskan var en person?

Om förstudien i P4 Sjuhärad, Sveriges Radio 9 maj 2019 (1:42 min)

markbladet3.jpg

KRÖNIKA av Agnes Brusk Jahn, Borås Tidning 19/9 2019

”På plats i Uddebo besöker vi varken Big Bang Gallery eller byns konstnärsresidens”

Klockan är strax nio på söndag morgon i ett grådisigt Göteborg. Utanför Stora Teatern står vi, en liten grupp människor, och dricker kaffe ur pappmuggar och småpratar.

Vi är unga och gamla, konstnärer, studenter, pensionärer, gallerister, och konstintresserade människor i allmänhet. ”chARTerbussen” vi väntat på rullar in. Konstbussresan är ett initiativ av Art Center Sjuhärad, i samband med GIBCA Extended*, och ska ta oss till destinationer runtom Sjuhärad.

I Bollebygd besöker vi Boy Konsthall och Ida Brockmanns ljuvliga utställning. Fossilerad teknik och smartphones i flintasten. Brockmann, som tog en kandidatexamen på Valand i våras, är själv en av bussresenärerna. Flera sätter sig på golvet i det trånga galleriet för att lyssna på hennes konstnärssamtal. Efteråt ställs frågor. Samtalet är lågmält och förutom den som talar så är rummet tyst.

Ute har det börjat regna. Tillbaka på bussen läser Thomas Laurien, designer och lärare på HDK, en text om Viskan och sin barndoms förhållande till åns föroreningar. Skummet i vattnet var ju häftigt, men tydligen resultatet av något hemskt. Han ber oss blunda medan han läser. Solen skiner igen och när Laurien läst klart småpratar vi alla om väderväxlingarna. Vi börjar bli bekanta nu.

På Rydals museum väntar lunch och workshop med Laurien och Sjuhäradskonstnären Theo Ågren. De har en stor karta över Viskan och säger: Om Viskan var ett subjekt, vad skulle ni vilja fråga hen? Vi sätter oss runt kartan och skriver. Någon undrar: Hur känns det när jag rör vid dig? Någon annan: Trivs du där du är? En tredje: Kommer du ihåg mig? Jag smyger iväg och kikar på utställningarna. Morgan Ferms mekaniska målningar rör sig gnisslande metodiskt i en sal, i en annan visslar Mario Rojas kärl. Rojas själv är på plats och visar hur man drejar.

Innan vi lämnar Rydal får vi en titt i det gamla vattenkraftverket som byggdes år 1928. Byggnaden är magnifik med harlequinrutigt golv, tungpumpande maskiner, marmorväggar och gigantiska gallerfönster som vetter ut mot grönskan. Allt är bevarat, allt fungerar.

På väg mot Uddebo berättar biologen Oskar Kullingsjö om fladdermuslivet i området. Väl där besöker vi varken Big Bang Gallery eller byns konstnärsresidens, utan får istället se deras kollektiva ”bybastu” och grönsaksodling.

Vinden viner när vi står vid Uddebos potatisfält. Fingrarna blir röda när vi utomhusfikar och någon jagar en påse i vinden. Vi skrattar och huttrar och trycker oss mot väggen. Som en chartrad buss turister fotar och fascineras vi av samma saker. På bussen hem är vi upprymda och trötta samtidigt. Arrangörerna tackar för dagen. Alla applåderar. När vi anländer i Göteborg går några ut för att ta en öl tillsammans.

Vid flera tillfällen under resans gång hade det varit rimligt att fråga sig: Är detta relevant på en konstresa? Lika många gånger hade svaret varit: Ja.

* GIBCA Extended är en del av Göteborgs Konstbiennal, GIBCA, och äger rum på platser runtom Västra Götaland under hösten.

TILL SIST...

Tre konstdokumentärer på SVT play att se när höststormen dånar utanför:

1 Fotografen och konstnären Dora Maar (K Special). Gripande dokumentär om surrealismens stjärnskott som för eftervärlden enbart blev känd som Picassos musa, den gråtande kvinnan.

2 Francis Bacon – våldsamma penseldrag (K Special). Om konstnären Francis Bacon, en av 1900-talets mest omtalade konstnärer.

3 Allt har ett pris (K Special). En dokumentär som utforskar konst som investering, handel med konst, och hur ett verk av Jeff Koons kan gå för åtskilliga miljoner dollar på Sotheby’s.